איך מבצעים חלוקת רכוש בגירושין?
אחד הנושאים המורכבים והרגישים ביותר בין בני זוג שמחליטים להתגרש הוא חלוקת הרכוש המשותף.
הסיבה פשוטה ומובנת למדי: שני הצדדים מעוניינים לקבל כמה שיותר.
כאשר כל אחד "מושך לכיוון שלו" ומסרב לוותר על נכסים מסוימים, המחלוקת עלולה להיות סבוכה מאוד לפתרון.
.
מה יכול להקשות על חלוקת הרכוש
באופן כללי השאיפה היא לחלק שווה בשווה את הרכוש שהושג במהלך החיים המשותפים של בני הזוג.
הכוונה היא לא רק לנכסים מוחשיים כמו ריהוט, תכשיטים או דירה – אלא גם לרכוש שאינו מוחשי כגון חסכונות, קופות גמל, זכויות פנסיוניות, מניות, מוניטין עסקי ועוד.
אגב, חלוקת רכוש בגירושין לוקחת בחשבון גם חובות והתחייבויות (כגון הלוואה או משכנתה) שיש לחלק בין בני הזוג.
ככל שיש יותר רכוש לחלק, כך החלוקה מורכבת יותר.
דוגמה: חלוקת דירה בגירושין
נניח שבני הזוג בעלי דירה. אם הדירה רשומה על שם שני הצדדים, אז החלוקה פשוטה מאוד: חצי-חצי.
לשם כך אפשר למשל למכור את הדירה, לסלק את המשכנתה שנותרה ולחלק את הכסף שווה בשווה;
או, אם אחד מבני הזוג מעוניין להישאר לגור בדירה, לעיתים אפשר שהוא ישלם לצד השני סכום כסף בגובה מחצית משווי הדירה ובכך למעשה "ירכוש" את מלוא הזכויות בדירה ויעביר אותה על שמו בלבד.
אם הדירה רשומה על שמו של צד אחד בלבד מסיבות כלשהן – השאלה היא האם היא נרכשה במהלך תקופת החיים המשותפים. אם התשובה חיובית, אזי הרישום למעשה לא משנה והדירה נחשבת כרכוש משותף כאילו היא רשומה על שם שני הצדדים.
ואם בני הזוג חתמו על הסכם זוגיות, הידוע גם בשם הסכם ממון, עוד לפני שנישאו?
אז ההסכם מסדיר את חלוקת הרכוש במקרה של גירושין (בדרך כלל באופן לא שיוויוני, אך כזה שנקבע מראש בהסכמת שני בני הזוג טרם נישואיהם) – ויש לפעול על פי האמור בו.
זו הייתה דוגמה פשוטה מאוד של חלוקת דירה בגירושין, וכך אמורה להתבצע חלוקת נכסים השייכים לשני בני הזוג.
בפועל, לרוב הדברים מסובכים יותר: חלוקת רכוש בגירושין עם ילדים, חלוקת עסק בגירושין, חלוקת קרנות השתלמות וכן הלאה – כל מקרה לגופו.
בהחלט נדרשת יצירתיות רבה מצד עורכי הדין העוסקים בתיק הגירושין, כמו גם תקשורת טובה וגישה חיובית של שני בני הזוג כלפי הצעות פשרה שמטרתן להביא לחלוקה מוסכמת של הרכוש בהקדם האפשרי.
חלוקת רכוש לא שוויונית
מערכת המשפט נוטה לעודד חלוקה שוויונית של הרכוש בין בני הזוג, אך לעיתים נוצרות נסיבות מיוחדות שבגינן בית המשפט מורה על חלוקה לא שוויונית.
נסיבות כאלה עשויות להיות אלימות פיזית ו/או נפשית של אחד מבני הזוג כלפי האחר; פערים משמעותיים ביכולת ההשתכרות או בתרומה לכלכלת התא המשפחתי; קיומו של הסכם ממון כאמור לעיל
דוגמה: הברחת נכסים מהתא המשפחתי
גירושין בדרך כלל לא מתרחשים במפתיע, כרעם ביום בהיר. מערכות יחסים מידרדרות לאורך זמן, ובין אם בני הזוג עושים מאמצים להימנע מכך או לא – לרוב האפשרות של גירושין ידועה מראש.
ואז, במקרים מסוימים, יש כאלה שמתחילים ב"הכנות בסתר" לקראת הליך הגירושין: במטרה להישאר עם כמה שיותר רכוש לאחריו – הם מתחילים לפעול להטיית החלוקה לטובתם. מהלך כזה מכונה "הברחת נכסים מהתא המשפחתי".
למה הכוונה?
נניח שהבעל כבר הגיע למסקנה שברצונו להתגרש, אבל אשתו עדיין לא החליטה סופית.
יתכן שבמקרה כזה הבעל יתחיל לבצע סדרת צעדים שמטרתם להוציא רכוש מן התא המשפחתי החוצה, כדי שכאשר יגיע הזוג למעמד חלוקת הרכוש ביניהם, החלוקה תתבצע לכאורה באופן שוויוני ועל פי החוק,
אולם בפועל חלקו של הבעל יהיה גדול יותר (שהרי הוא כבר הוציא חלק מהרכוש ללא ידיעת אשתו לשעבר).
איך עושים את זה? יש כל מיני דרכים להבריח נכסים החוצה מן התא המשפחתי. אפשר למשל לפתוח חשבון בנק ולהסתיר את קיומו, לתת "הלוואות" לבני משפחה אחרים או למכור להם נכסים במחיר מופחת במטרה לרכוש אותם בחזרה לאחר הגירושין.
אפשר גם להעלים מידע על חברות משפחתיות, להחזיק מניות מחוץ לישראל, ואפילו להעלים חפצים בצורה פיזית – למשל להפקיד תכשיטים או יצירות אמנות בכספת עלומה אי שם ו"לשכוח" מקיומם עד לאחר הגירושין.
מה יכול לעשות הצד שממנו הוברחו הנכסים, כלומר בדוגמה הזו אילו אפשרויות עומדות בפני האישה? באפשרותה לפנות לבית המשפט ולדרוש חלוקה לא שוויונית של הרכוש המשותף שנותר; כלומר, לקבל נתח גדול יותר על מנת לפצות על הנכסים שהוברחו וכעת לא ניתן לכלול אותם בחלוקת הרכוש.
אלא שלשם כך על האישה להוכיח מעל לכל ספק שאכן בוצעה הברחת רכוש שכזו – ולשם כך מומלץ להיעזר בחברת חקירות מקצועית שתוכל לרדת לשורש העניין ולהציג הוכחות מסודרות לבית המשפט.
לסיכום,
חישוב חלוקת רכוש בגירושין עשוי להיות תהליך ארוך ומייגע ככל שהנכסים רבים ומגוונים יותר, וככל שהמצב בין בני הזוג טעון ומורכב יותר. גירושין יכולים להיות חלק טבעי ולגיטימי מהקשר הזוגי, או להפוך למלחמה קשה בין הצדדים.
אם את נמצאת לקראת או בעיצומו של תהליך גירושין וצופה שהסיפור הולך להסתבך, כדאי להיערך לכך הן מבחינה נפשית והן מבחינת פנייה למיטב אנשי המקצוע: עורכי דין, אקטוארים, חוקרים פרטיים וכיו"ב.